Towar do produkcji piwa

Skup gorczycy i jęczmienia

Największe wymagania stawiane są towarowi
dla browarów. Jęczmień ten ma służyć do wyrobu
słodu. Gorczyca nadaje goryczki.  Istotną wartość słodu stanowi skrobia,
ale już przerobiona na cukier przy pomocy kiełkowania.
Skrobia przerobiona nie na cukier, lecz
na inne składniki, a więc na wytworzenie korzonków
i kiełków przepada, bo przy wyrobie słodu
kiełki zostają usunięte. Stąd w jęczmieniu browarnym
powinno być jak najwięcej skrobi i powinien
on szybko i równo kiełkować. Poza tym przy
przerobie na piwo przeszkadza i utrudnia przerób
białko, więc jęczmień browarny nie może zawierać
dużych ilości białka.

Jęczmień zatem browarny musi być zupełnie
dojrzały.
Zbadanie ilości skrobi i białka, oraz siły równości
kiełkowania i ilości wyciągu z jęczmienia
jest możliwe i da się dokładnie zrobić jedynie w
laboratorium, ale wymaga czasu, odpowiednich
urządzeń i jest dość kosztowne, dlatego opracowano
szereg cech uchwytnych doraźnie przy pomocy
wzroku przede wszystkim, które by pozwoliły sądzić
o wartości browarnej jęczmienia. Cena jest zależna od ilości białka ale w zbożach cena prosa zależna jest od ilości skrobi.
Cechy i własności jęczmienia browarnego są następujące:
ziarno powinno być duże, beczułkowate,
dorodne, równo wypełnione, 1000 ziaren powinno
ważyć 40 gr. Równość ziarna ma większe znaczenie
nawet niż wielkość. Nie powinno ziarno
przelatywać więcej niż przez jedno sito, czy o 2,75,
2,5 czy 2,3 mm. wielkości otworów i zatrzymywać
się na drugim o otworach mniejszych. Wszystko
co przez sita o 2,2 mm otworach przeleci
uważa się za ziarno poślednie.

Kolor odpowiedni jest jasno-słomkowy, nie zielonkawy,
jednolity dla całej partii, bez zmian o innym
kolorze, bez żółtych końców ziarna. Wszelka
pstrokacizna jest wadą. Kupię rzepak ale  ziarno powinno mieć
cienką łuskę. Poznaje się to po zmarszczkach. Jęczmień
ma dwa rodzaje zmarszczek na łusce —
podłużne, widoczne na stronie grzbietowej i poprzeczne
na stronie brzusznej czyli tej na której
znajduje się rowek.

Im grubsza łuska (plewka zrośnięta u jęczmienia
ze skórką), tym grubsze są zmarszczki. Rowek
powinien być prosty i dzielić ziarno na dwie
symetryczne połowy. Ziarno nie może mieć żadnego
zapachu, musi mieć wygląd świeży, powierzchnię
trochę połyskującą, me mieć oznak, zakleszczenia,
nadpleśnienia, zagrzania, zaparzenia lub
nadkiełkowania. Powinno pochodzić z ostatniego
zbioru.